About the Blog :3 ♥

Ez a blog az én életemről, élettapasztalataimról és élményeimről szól. Megírom a számomra érdekesebb vagy gondolgodtatóbb kérdésekról a véleményemet. Ha kíváncsi vagy rá, csak nézz be!

Állandó oldalak

Ami csak kell :D

Google PageRank

10 éves a Facebook

2014.02.04. 12:09

szerző: AnG

Február 4-én lesz 10 éves a Facebook. A havi látogatottsága jelenlegi 1.23 milliárd fő. De kik voltak a mostanra legnagyobbá nőtt közösségi oldal első tagjai?

Minden regisztrált felhasználónak van egy azonosító száma, amit a csatlakozásakor kap. Ezek nem szabályosan növekednek: az első pár milliót egyetemek alapján különböztették meg, a Harvardos felhasználók 0-tól 99999-ig kaptak számot, a Columbia hallgatói 100000-tól 199999-ig, a stanfordi felhasználók 2000000-tól 2999999-ig - és így tovább.

2005 szeptemberében megnyitották az oldalt középiskolások számára is, végül már a világon bárki regisztrálhatott. Mire eddig eljutottak, a rendszer számos fejlesztésen esett át. A Facebook legkorábbi felhasználóinak tehát egy- és kétjegyű azonosítóik vannak. Páran törölték a profiljukat – pl. az első három fiók már nem is létezik –, de sokan még ma is fent vannak közülük.


Ahogy elkezdődött: a "thefacebook.com"



Meglepő, de igaz, hogy Zuckerberg nem az első a listán. Az első három helyet tesztelésre felkért felhasználók kapták, így Zuckerberg a negyedik lett. Rögtön utána a társalapítók (Chris Hughes és Dustin Moscovitz) következnek az ötödik és hatodik helyen. 

Ki volt az első magyar facebookozó?

Cserny Réka, a Sopron kosarasa éppen a Harvardon tanult, amikor elindult az oldal. Ha minden igaz, ő az 1586. Fb-felhasználó a világon. Réka 2001 és 2005 között járt a Harvardra, ezért közvetlenül követhette nyomon a Facebook elindulását. Elmondása szerint eleinte arra használták a rendszert, hogy bejelöljék, ki milyen tantárgyat vett fel az adott félévben, majd a vizsgák előtt tanulócsoportokat szerveztek - akár olyanokkal is, akiket a valóságban egyáltalán nem is ismertek. Ekkor még csak az egyetemi emailcímmel lehetett regisztrálni, de aztán fokozatosan nyitottak a többi borostyán-ligás egyetem felé.


És valóban: Cserny Réka idővonalán látni lehet a 2004-es dátumot



Chris Hughes - Fotó: Elizabeth Lippman

Hughes a Facebook szóvivője volt, és miután elhagyta a céget, Barack Obama online kampányfelelőse lett 2008-ban. 2012-ben megvette a régóta futó New Republic közéleti magazint, aminek szerző-főszerkesztőjeként is hozzájárult a feltámasztásához (és jó sok pénzt keresett vele).

Moscovitz a technikai háttérért felelt, Hughes-hoz hasonlóan ő is 2008-ban hagyta ott a Facebookot, és alapított egy Asana nevű start-up vállalot, ami feladatkezelő szoftvereket fejleszt.

Mi a helyzet Eduardo Saverinnel, a harmadik társalapítóval, akinek a cégből való kihullását a Social Network, a nagy Facebook-film is bemutatta? Valamiért még az első 20 között sem szerepel – övé a 41-es azonosító.


Dustin Moscovitz


Eduardo Saverin

Még jóval Saverin előtt jön Arie Hasit, az első személy, aki nem társalapítóként csatlakozott az oldalhoz – Zuckerberg korabeli szobatársa. Hasit, miután végzett a Harvardon, Izraelbe költözött, ahol jelenleg rabbinak tanul, és egy NOAM nevű konzervatív ifjúsági csoportnak dolgozik.

A következő felhasználó – legalábbis azok közül, akik még ma is fent vannak az oldalon – Andrew McCollum, 26-os azonosítóval. Ő egy egyetemi informatika óráról ismerte Zuckerberget. McCollum jelenleg az NEA befektetési vállalatnak dolgozik magas pozíciójú tanácsadóként. Ahogy a korai felhasználók közül sokan, ő is közreműködött a Facebook fejlesztésében. Többek között ő tervezte az akkor még „thefacebook” nevű oldal legelső logóját, egy kék-fehér pixelképet Al Pacinoról.




Chris Putnam

Nem mindenki csatlakozott a legelején, akinek egy- vagy kétszámjegyű az azonosítója. Chris Putnam 2005-ben mérnökként került a céghez, de nem hétköznapi módon. Előzőleg ő és két társa írtak egy vírust, ami elterjedt az oldalon, és a felhasználók profiljait MySpace-szerűre változtatta a Facebook-séma helyett. Amikor a Facebook végre megtalálta a hackert, a rendőrség értesítése helyett bevette Putnamet a csapatba.

Ő és mérnöktársai rájöttek, hogy mivel néhány régi felhasználó törölte a profilját, több korai azonosítószám gazdátlanul maradt – így lett például Putnamé a 13-as.

Címkék: facebook divat egyetem csaj angol emlékek csajok élmény átváltozás előzmények 2014 borítókép

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angs-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr335798344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása